Problemen met slapen?

Je kunt er wat aan doen!

In Nederland kampt menigeen met slaapproblemen. Daar is onderzoek naar gedaan. Uit de laatste Gezondheidsenquête van het CBS uit 2018, blijkt dat 24 % Nederlanders van 12 jaar en ouder aangeeft slaapproblemen te hebben. Dat kan zijn: moeite hebben met inslapen, moeite met doorslapen of vroeg wakker worden. Slaaproblemen leiden regelmatig tot concentratieverlies, vergeetachtigheid of een slechte gestemdheid. Hoe ouder mensen worden des te meer kampen zij met slaapproblemen. Vrouwen hebben meer problemen met slapen dan mannen. (Zie www.cbs.nl/ Eén op de vijf meldt slaapproblemen.)

Slaapmedicatie – de pammen

1 op de 10 Nederlanders slikt slaappillen, benzodiazepinen. Zoals bijvoorbeeld: Oxazepam, Lorazepam, Triazolam, en ga zo maar door. Deze slaapmedicatie is verslavend en geeft bijwerkingen, zoals sufheid, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook de kwaliteit van de slaap is beduidend minder dan de gewone slaap. Het effect van deze slaapmedicatie neemt na een paar weken enorm af. Het middel werkt niet meer, maar je bent er wel aan verslaafd. Gelukkig zijn de regels omtrent deze pillen veranderd, zodat huisartsen ze niet meer zomaar en langdurig aan hun patiënten voor kunnen schrijven. Sinds 2009 worden ze ook niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Gebruikers van deze pillen kunnen er nauwelijks vanaf komen.

Melatonine

Melatoninepilletjes die je gewoon bij de drogist kunt kopen zijn minder schadelijk dan wordt gedacht. Het is een lichaamseigen stof, dus dat kan toch geen kwaad, zou je denken.

Melatonine wordt door het lichaam gemaakt om zo de slaap op te wekken. Dit wordt in gang gezet als het donker wordt. De productie wordt geremd door blauwachtig licht uit zon- of kunstlicht, tv of beeldscherm. Wordt het licht minder, dan gaat het lichaam melatonine aanmaken zodat je slaperig wordt als het bedtijd is.

Door het slikken van Melatonine in een onjuiste dosering kan je biologische klok ernstig van slag raken.

Wat kan tot slaapproblemen leiden?

Live-events zoals echtscheiding, verlies van een naaste, verlies van werk, stress, fysieke problemen waardoor je weinig kunt bewegen. Problemen, piekeren, in je hoofd zitten en negatieve gedachten die jouw leven gaan bepalen.

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met problemen, rouw en al de gevoelens die daarbij horen. Dat kan door hard werken, passief worden, lopen, schrijven, praten, hulp zoeken als je er niet uitkomt of op andere manieren.

Vrouwen in de overgang kunnen ook problemen krijgen met slapen, vaak is dat van voorbijgaande aard. Het is jammer dat de oorzaak, hormonale veranderingen, vaak niet wordt onderkend.

Dat kun je beter niet doen om lekker te slapen

Iedereen weet ondertussen wel dat het niet handig is om laat op de avond super actief in een helverlicht huis rond te rennen. Ook tv kijken, op je laptop of tablet van alles bekijken of je mobiel raadplegen kun je beter niet doen.

Een slaapmutsje in de vorm van alcohol is ook niet aan te raden. Het afbreken van alcohol kost het lichaam energie en wakker worden zal je deel zijn. Ook koffie en sportdrankjes zullen je lekker actief houden.

Intensieve (telefoon)gesprekken voeren, teksten schrijven of ander werk doen, maken je hersens actief voor het slapen gaan. Laat op de avond sporten ook maakt je wakker.

Maar weet je ook dat de rest van de dag invloed heeft op de kwaliteit van je slaap? Van hot naar her rennen, weinig pauzes nemen, veel stressmomenten of chronische stress, piekeren, dit alles zorgt voor een slechte slaap.

Wat kun je wel doen om je slaap te verbeteren?

Zorg dat je slaapkamer een ruimte is om vooral te slapen. Zorg voor een goede ventilatie en een goed bed. De ruimte moet zo min mogelijk spullen bevatten, zodat deze omgeving prikkelarm wordt. Onderneem hier geen andere activiteiten, zoals tv kijken of werken.

Ga op een vaste tijd naar bed en eet na 20.00 uur zo min mogelijk. Een banaan of een glas warme melk kan de slaap helpen opwekken. Die vaste bedtijd geldt ook voor het weekend. Zo bouw je een mooi slaapritme op.

Wen jezelf er niet aan om ’s nachts, als je wakker wordt en niet direct weer in slaap valt, uit bed te gaan om te gaan lezen of tv te kijken. Leer je hersens om gewoon weer te gaan slapen.

Kijk niet op je wekker zodat je je niet op kunt winden over de tijd die verstrijkt. Als je ligt dan rust je lichaam ook uit. Je kunt doorslaapoefeningen (MP3) doen.

Maak op een vast moment van de dag een lijst van de dingen die je de volgende dag wilt gaan doen, zodat dat uit je hoofd is als je naar bed gaat.

Genoeg lichaamsbeweging en pauzes zorgen ervoor dat je in de loop van de dag momenten van rust inbouwt.

Hypnotherapie en slapen

Met hypnotherapie kan ik je begeleiden om tot een beter slaapritme te komen. Buiten de tips die ik al gaf, leer je beter naar jezelf luisteren en je gedachten tot rust te brengen. Als er problemen ten grondslag liggen aan jouw slaapprobleem dan werken we daar ook aan door middel van de verschillende methodes en technieken die de hypnotherapie rijk is. Slaapoefeningen, visualisaties en meditatie horen hierbij.