Sociaal Panorama

Dit model is ontwikkeld door de sociaal psycholoog Lukas Derks. Hij gaat er vanuit dat je ideeën en gevoelens die je naar andere mensen toe hebt van invloed zijn op die sociale relaties.Je kunt die ideeën en gevoelens beïnvloeden, zodat de relaties ook op een positieve manier veranderd kunnen worden.

Dit kun je op een speelse manier doen in de ruimte. Je hebt zelf een plek en van daaruit stel je personen op door middel van het neerleggen van kussens. Zo kun je inzicht krijgen in die relaties, voelen wat zij voor jou betekenen en veranderingen aanbrengen. Hierdoor krijg je zelf de plek binnen dit sociale netwerk die jij verdient. Maar ook de andere mensen krijgen de juiste plaats. Je zult rust en ruimte kunnen ervaren door eventueel afstand te nemen van bepaalde mensen. 

Werken met delen

de losbol die de bloemetjes buiten gaat zetten; de schuldige die overal de schuld van is; de loser die niks kan; de pleaser die geen nee kan zeggen; de eenzame die zichzelf niet aan anderen durft te laten zien; de levensgenieter, enzovoort. Met deze delen kun je in gesprek gaan. Hiermee kunnen innerlijke conflicten opgelost worden. Iedereen mag er zijn maar het is wel de bedoeling dat niet één van hen overheerst. Als iedereen zijn plek heeft dan is de persoon in balans.

Visualisaties

Is een verhaal dat zich vaak in de natuur afspeelt.Je luistert met gesloten ogen en licht in trance naar dit verhaal en je kunt je mee laten voeren door de beelden die opkomen. Je komt tot een diepe ontspanning, dichter bij jezelf en je kunt inzicht krijgen in levensvragen.

Trance

Wordt gebruikt bij Hypnotherapie. Het is een bewustzijnstoestand die je als mens in het dagelijkse leven regelmatig hebt.

Bijvoorbeeld als je een route geregeld met de auto rijdt of fietst merk je wel eens dat je veel verder bent, dat je een stuk van de route niet bewust hebt meegemaakt, omdat je met je gedachten ergens anders was. Je was aan het dagdromen. Dat is een voorbeeld van trance. Ook het moment ’s morgens vroeg tussen slapen en wakker worden wordt een trancemoment genoemd. Op zo’n moment kun je goeie ideeën krijgen of een helder moment voor de juiste oplossing.

In een trancetoestand weet je precies wat er gebeurt. Wat je denkt en wat ik tegen je zeg. Door deze trance krijg je toegang tot je onbewuste. Tot je eigen kern die precies weet wat je wilt en wat goed voor je is. Door contact te leggen met je onbewuste worden er juist veel dingen bewust. Op die manier kun je dingen veranderen en je problemen oplossen.

Trance gebruik ik bij werken met persoonlijkheidsdelen en dromen.

Werken met dromen

In dromen komen personen, dingen en gebeurtenissen voor. Ook deze kun je opstellen en ermee in gesprek gaan.Dus geen boek erbij met symbolen en betekenissen maar je eigen inzicht in wat deze droomdelen je te zeggen hebben. Dit kan leiden tot inzicht en verwerking.

creatieve opdrachten

Zo zijn er natuurlijk ook andere manieren om je eigen proces vorm te geven.Zowel in de therapie als daarbuiten, als opdracht. Samen met jou kijk ik welke werkvorm het beste aansluit bij jouw proces van dit moment.

Labyrinth lopen

de weg naar jezelf Labyrinten zijn er over de hele wereld in alle so​orten en maten.

Het is een slingerend pad dat je kunt lopen naar het centrum en weer terug naar buiten.
Je kunt nooit verdwalen, want het pad wijst de weg. In de therapie kun je het labyrint op allerlei manieren gebruiken.Ik heb er één gemaakt op zeildoek en bij droog weer kun je het buiten lopen. Je kunt jezelf vinden; antwoord krijgen opvragen; inzichten krijgen ... Het is een mooie werkvorm in de therapie. 

Schrijven: geef het woorden

Vaak hoor ik mensen zeggen: ik kan niet schrijven. Ze doen het dan ook nooit. Schrijven kun je trainen en dan merk je dat het steeds gemakkelijker gaat. Als vanzelf komen er zinnen. Ik geef opdrachten die je thuis kunt maken. Het kan een dagboek zijn; brieven aan mensen, waar je wat mee hebt, bijvoorbeeld je partner die overleden is; de beschrijving van een trauma; jeugdherinneringen. Schrijven kan een prachtige uitingsvorm zijn van jezelf; het geeft verheldering; je kunt dingen op een rijtje zetten; dingen van je af schrijven; je kunt een maatje vinden om ervaringen mee te delen.

Mindfulness

Mindfulness lijkt trendy en dat is het ook. Maar dat is het niet voor niks, dat leg ik later uit. Ik spreek de hoop uit dat het steeds meer toegepast zal worden in de westerse wereld. Zodat het deel uit gaat maken van het dagelijkse leven.

Mindfulness is geen therapievorm maar een aandachtstraining. Aandacht krijg je niet door te ‘doen’ maar door ‘te zijn’.

Ik geef naast gesprekken en hypnotherapie ook oefeningen mee aan mijn cliënten ter ondersteuning van de sessies. De oefeningen zullen aangepast worden aan de individuele behoeften en mogelijkheden van de cliënt.

Grondlegger

De Amerikaanse Jon Kabat- Zinn is wetenschapper, schrijver en meditatieleraar. Hij heeft het Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society opgericht en de Stress Reduction Clinic. Hij heeft Minfulness losgemaakt van de traditie (Boeddhisme) en voor iedereen toegankelijk gemaakt.

In een artikel op de site Psychologiemagazine.nl staat: ‘De training is in 1979 bij wijze van experiment opgezet door Jon Kabat-Zinn, als microbioloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van Massachusetts. Hij wilde iets doen voor uitbehandelde patiënten. Kabat-Zinn, die zelf mediteerde, had het vermoeden dat aandachtsgerichte meditatie hen zou kunnen helpen om meer grip te krijgen op hun pijn, hun verdriet daarover, en hun zorgen voor de toekomst.

En het werkte. De resultaten van zijn ‘Mindfulness Based Stress Reduction’-programma (mbsr) waren verrassend: de fysieke klachten van de patiënten namen af en ook geestelijk voelden ze zich een stuk beter. Het programma werd vervolgens standaard ingevoerd in het ziekenhuis. Inmiddels hebben zo’n dertienduizend mensen met de meest uiteenlopende klachten de training gevolgd.’

Wetenschappelijk bewezen

De resultaten zijn zeer positief te noemen en wetenschappelijk bewezen. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden; bewegingen beïnvloeden de geest en gedachten beïnvloeden het lichaam.

Zo worden er goede resultaten geboekt bij: depressies, stress, burnout,piekeren, problemen bij kinderen, angststoornissen, eetstoornissen, chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, slaapproblemen, etc. En is bekend dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden. Ook bij mensen zonder klachten verbetert Mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Zeven factoren

Leven met aandacht betekent de dingen waarnemen zoals ze zijn. Wanneer we open aandacht ontwikkelen zijn de volgende factoren van belang:

Naast deze factoren bestaat de training uit oefeningen zoals:

Deze groepstraining wordt in Nederland op diverse plekken aangeboden. Hij bestaat uit 8 dagdelen. Het is de bedoeling dat je buiten de training thuis ook oefent en dit na de training in je leven integreert.

Medische wereld en hulpverlening

Zowel in de medische wereld als onder psychologen en therapeuten is Mindfulness een onderdeel van de behandeling/ therapie geworden. Patiënten/ cliënten kunnen hun kwaliteit van leven drastisch verbeteren door het doen van deze oefeningen en door mindfull te leven. Ook de hulpverleners zelf trouwens.