Rouwbegeleiding

Ieder jaar verliezen er duizenden mensen in Nederland iemand die hen heel na staat. Een partner, familielid, vriend(in), klasgenoot, buurman/-vrouw, enzovoort. Dat de dood bij het leven hoort, kunnen mensen uiteindelijk wel accepteren.Zij gaan op een gezonde manier met hun verlies en verdriet om. 
Zij hebben dan ook andere mensen in hun omgeving, waarmee zij over hun verdriet kunnen praten en zij ervaren steun en begrip. Zij kunnen de tijd nemen om alles op een rijtje te zetten en hun leven weer op te pakken. 
Zij kunnen ook terecht bij vrijwilligers die mensen ondersteunen. Denk maar aan Humanitas; mensen rondom een Hospice; de dominee of pastoor.Als counsellor begeleid ik mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. 
Als het een traumatisch verlies betreft dan geef ik rouwtherapie.

Rouwtherapie

Het komt regelmatig genoeg voor dat mensen in Nederland een traumatisch verlies te verwerken krijgen. Een verlies dat schokkend is en plotsklaps gebeurt. Zoals bijvoorbeeld de nabestaanden van de MH17, het vliegtuig dat in 2015 is verongelukt. Daar zaten jonge mensen en ouderen in.  Mensen die nu enorm gemist worden.

Andere traumatische verliezen:

moord; dood door ongeluk; mishandeling met dodelijke afloop; verminking door ziekte; vermissing; zelfdoding.

Rouwverwerking na zelfdoding is door mijn persoonlijke levenservaring en mijn opleiding een specialisatie geworden. En aangezien zelfdoding iedere dag vijf keer in Nederland gebeurt, betreft dit een grote groep nabestaanden.

Wanneer een verlies traumatisch is, kunnen er bij de nabestaande direct of in de toekomst diverse klachten ontstaan. Het is voor de nabestaande raadzaam om rouwtherapie te krijgen van een gespecialiseerde therapeut.

Verliezen en vinden

Verliezen van:

Het is mooi om in deze periode te vinden:

Rouwtherapie na zelfdoding naaste

Waar zijn al die achterblijvers die door zelfdoding een naaste zijn verloren? Ik kan het niet aan iemand zien als ik door de straat loop, in een winkelcentrum ben of in een zaal met mensen. Maar ook al is het wel bekend, dan is rouw na zelfdoding geen gewild onderwerp. Zowel één op één als in een groep, ook al kennen de mensen elkaar al een hele tijd. Het is nog steeds een taboe-onderwerp wat veel angst oproept bij mensen. Dat maakt de achterblijvers enorm eenzaam in hun verdriet.

Er zijn boekenkasten vol geschreven over rouwverwerking, in deze boeken zie je veel algemene dingen die mensen kunnen ervaren. Bij rouwverwerking na zelfdoding kunnen een aantal van de volgende specifieke onderwerpen een rol spelen:

Rouwtherapie na zelfdoding naaste

Als ervaringsdeskunige en hypnotherapeut kan ik jou op een invoelende en zorgvuldige manier behandelen. Tijdens de intake brengen we in kaart wat je achtergronden zijn, wat er gebeurd is, hoe je je nu voelt en welke problemen je hebt. Ik maak een behandelplan en een inschatting van het aantal sessies. Het is erg belangrijk om in het begin aan je basis te werken. Daar bedoel ik mee, dat je je stabieler gaat voelen en meer energie gaat krijgen. Dit is een belangrijk uitgangspunt om verder te gaan met de therapie. Zoals het behandelen van traumaverschijnselen; eventuele eerdere verlieservaringen; angst; eenzaamheid; enzovoort. Hierbij gebruik ik hynotherapeutische methoden; het vingerlabyrint en creatieve mehoden.