Je staat er niet alleen voor!
Ieder jaar verliezen er duizenden mensen in Nederland iemand die hen heel na staat. Een partner, familielid, vriend(in), klasgenoot, buurman/-vrouw, enzovoort. Dat de dood bij het leven hoort, kunnen mensen uiteindelijk wel accepteren.Zij gaan op een gezonde manier met hun verlies en verdriet om.
Zij hebben dan ook andere mensen in hun omgeving, waarmee zij over hun verdriet kunnen praten en zij ervaren steun en begrip. Zij kunnen de tijd nemen om alles op een rijtje te zetten en hun leven weer op te pakken.
Zij kunnen ook terecht bij vrijwilligers die mensen ondersteunen. Denk maar aan Humanitas; mensen rondom een Hospice; de dominee of pastoor.Als counsellor begeleid ik mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben.
Als het een traumatisch verlies betreft dan geef ik rouwtherapie.
Het komt regelmatig genoeg voor dat mensen in Nederland een traumatisch verlies te verwerken krijgen. Een verlies dat schokkend is en plotsklaps gebeurt. Zoals bijvoorbeeld de nabestaanden van de MH17, het vliegtuig dat in 2015 is verongelukt. Daar zaten jonge mensen en ouderen in. Mensen die nu enorm gemist worden.
moord; dood door ongeluk; mishandeling met dodelijke afloop; verminking door ziekte; vermissing; zelfdoding.
Rouwverwerking na zelfdoding is door mijn persoonlijke levenservaring en mijn opleiding een specialisatie geworden. En aangezien zelfdoding iedere dag vijf keer in Nederland gebeurt, betreft dit een grote groep nabestaanden.
Wanneer een verlies traumatisch is, kunnen er bij de nabestaande direct of in de toekomst diverse klachten ontstaan. Het is voor de nabestaande raadzaam om rouwtherapie te krijgen van een gespecialiseerde therapeut.