Ook mensen die het gevoel hebben dat zij nooit de ware kunnen vinden en van de ene in de andere relatie terechtkomen worstelen met relaties. Zij hebben misschien moeite om zich aan iemand te binden (bindingsangst) en hebben het gevoel om over te blijven, terwijl om hen heen anderen een partner hebben en kinderen. Waarom lukt mij dat nou niet, vragen zij zich af.

Of je bent gescheiden na jarenlang in een ongezonde, afhankelijke relatie te hebben gezeten. Hoe nu verder? Wie ben ik en wil ik nog wel een relatie? En zo ja, hoe dan?

Codependentie kan de oorzaak zijn van relatieverslaving en relatieproblemen. Je hebt geleerd om je eigen behoeftes opzij te zetten ten behoeve van bijvoorbeeld je vader of je moeder. Het is een overlevingsstrategie, die je onbewust in volwassen relaties blijft hanteren. Vaak is dit een reactie op trauma (groot of klein) uit je jeugd. Het maakt dat je je enorm afhankelijk opstelt in relaties.

Ontstaan van relatieverslaving en codependentie

Een kweekvijver hiervoor zijn gezinnen waarin er weinig ruimte is voor emoties (emotionele verwaarlozing). Je krijgt als kind niet wat je nodig hebt en voelt je daardoor onzeker en niet goed genoeg. Je hebt niet geleerd om je behoeften en emoties te uiten.

Of er is in het gezin waar je uitkomt sprake van een te veel aan emoties, waarin je als kind belast wordt met emoties van anderen. Er kan sprake zijn van ruzie en geweld. Pesten is natuurlijk slecht voor je gevoel van eigenwaarde en zet je aan tot verbaal vechten of je terugtrekken.

Hechtingsstijlen

Ben jij veilig gehecht? Als dat niet zo is, heb je misschien een angstige of vermijdende hechtingsstijl, die voortkomt uit een onveilige relatie met een of beide ouders. Deze kan ook later ontstaan zijn door een negatieve ervaring met een partner. Verlatingsangst en bindingsangst kan je reactie zijn in verschillende relaties, maar deze beide hechtingsstijlen kunnen afwisselend ook in één relatie voorkomen.  

Het doorbreken van codependentie en relatieverslaving

Gelukkig kun je deze onbewuste reacties bij jezelf veranderen, waardoor je je wèl kunt hechten en gezonde relaties met anderen aan kunt gaan. Hypnotherapie is uitermate geschikt om dit te doen. In trance kun je met je innerlijke kinderen werken, die negatieve overtuigingen hebben overgehouden aan ervaringen uit de jeugd. Deze kinderen kun je alsnog geven wat ze nodig hebben. Hierdoor kun je meer zelfvertrouwen krijgen, voelen wat jij nodig hebt en niet altijd de ander voor laten gaan. Je leert ook beter je grenzen aangeven in een relatie, waardoor het voor de ander duidelijk wordt wat jouw behoeften zijn. Zo kun je werken aan gezonde, veilig gehechte relaties met anderen.